Hány éves kortól járjon gyermekünk nyelvórára?

Rengetegen kérdezik véleményünket ebben a kérdésben, és bizony nem egyszerű a válasz. Egy biztos: a felnőtt fejjel nyelvórának gondolt tanulás a kisgyereknek nem hasznos, inkább játsszon, legózzon, rajzoljon vagy labdázzon. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem érdemes a nyelvvel foglalkozni, mégis sokan azt hiszik, hogy ha szemünk fénye már óvodában elkezd angolul tanulni, akkor általános iskolára már megtanul beszélni. Sajnos ez nem igaz, hiszen attól, hogy az angolul nem beszélő szülő nem érti, hogy mit mond a gyermek, a gyermek még nem beszéli az idegen nyelvet. Ne higgyünk a szomszédnak, aki azt állítja, hogy a kis Ferkó megtanult angolul heti két órán az óvodában!

Miben is különböznek a gyerekek a felnőttektől?

A gyerekek inkább elsajátítják a nyelvet, és nem megtanulják azt! Ez egy lényeges különbség. Nekik nincsenek a fejükben nyelvtani fogalmak, nem tudják, mi az a többes szám, és nem érdekli őket a tárgyeset vagy a ragozás. Ők csak a sokszor hallott mintákat tudják esetleg visszaismételni, vagy ha sokat hallják őket, akkor leképezni, és új mondanivalóval feltölteni. A nyelvelsajátítás emiatt rengeteg időt vesz igénybe. Ez azt jelenti, hogy ha gyerekünket anyanyelvi környezetbe tudjuk helyezni, például az óvodában egy dadus csak angolul szól hozzá, akkor annak sok haszna lehet. Ám ha csak hetente kétszer egy órát egy tanár foglalkozik vele, mint ahogy mi, felnőttek tanulunk, annak sok értelme nincs. Akkor inkább menjen játszani, ugyanis amit így megtanul, azt egyrészt nagyon hamar el fogja felejteni, másrészt 10 év múlva 20 perc alatt tanulja majd meg. Nem éri meg a ráfordított időt és pénzt.

Akkor mit tegyünk? Hova járjon a gyermek?

A legjobb az, ha olyan környezetbe kerül, ahol folyamatos az idegen nyelv használata. Ha már jár nyelvórára, és szereti, akkor se vegyük persze ki onnan, hiszen a legtöbb, amit megtanulhat kiskorában az, hogy a nyelvtudás nem elérhetetlen hókuszpókusz, ami csak a kiváltságosoknak adatik meg, hanem egy olyan eszköz, amit akár tudok egyszerűen is használni, és igenis megélhetem annak a csodának az élményét, amit egy második nyelv használata adhat. Ezt tanítsuk meg a gyerekünknek, ne a tárgyesetet: merjen, beszéljen, kézzel és lábbal. Akkor nem lesz frusztrált nyelvtanuló, és hibáitól aggódó felnőtt, aki egy nyelvet sem tud rendesen használni! Ennél többet nem várhatunk el attól a gyermektől, akivel otthon csak magyarul beszélünk. De hidd el, ez is éppen elég!


Életünk képekben

Kövess minket Instagrammon is!

Akik minket választottak

Bízunk benne, hogy hamarosan Önt is partnereink között tudhatjuk!