Nyelvében él a nemzet – De az idegen nyelvekben is!

Még mindig az utolsó helyen kullogunk?

Az EUROSTAT 2017. évi statisztikája alapján Magyarország még mindig az utolsó helyen áll, és nálunk beszélnek legkevesebben idegen nyelven. Horváth Miklóst, az Insedo Nyelviskola vezetőjét kérdeztük a miértekről.

– Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 37%-a mondja magáról, hogy beszél legalább egy idegen nyelvet, és ez olyannyira alacsony, hogy messze utolsók vagyunk Európában. Az elmúlt 5-10 évben rengeteg pénzt öltött az állam arra, hogy nyelvtanulást támogató programokat indítson, de ezeknek a statisztikákban is megmutatkozó eredménye nem látszik. Ezek a programok általában csak rövid képzések, amelyek nem adnak elég tudást, ráadásul az ingyenes lehetőség után kevesen folytatják saját pénzből a tanulást.

Mi segíthetne mégis abban, hogy ezen változtatni tudjunk?

– Valahogy a magyar tudatban a nyelv, mint valami elérhetetlen cél szerepel, amit rejtély leng körül. Külföldön ellenben nem háborognak az emberek, ha egy film nem szinkronizált. Felirattal nézik, szinte fel sem tűnik nekik, ebből is sokat tanulnak fiatal koruktól. Nem félnek használni a nyelvet, ha csak picit is beszélik, és például számítógépeik, telefonjuk, egyéb eszközeik is angol nyelvre vannak állítva. Jobban része az életüknek az idegen nyelv.

Érezhető-e mégis valami változás Magyarországon?

– Jelentős változás az, hogy a fiatalok nagy része már beszél idegen nyelvet, elsősorban angolt, és középvezetői állást is már csak nyelvtudással lehet szerezni. A kormány most is tervez apróbb lépéseket. Ingyenes lesz jövőre az első nyelvvizsga mindenki számára, különböző operatív programokban ingyenes nyelvtanfolyamokat fognak ismét szervezni az elkövetkezendő 2-3 évben. De mindez csak csepp a tengerben. Sajnos még mindig nem találtak ki jobb megoldást, mint elmenni egy tanárhoz vagy nyelviskolába, és rászánni 2-3 évet. Elképesztő élmény azt megélni, hogy egy más nyelven elkezdünk beszélni. Higgyék el, érdemes!


Életünk képekben

Kövess minket Instagrammon is!

Akik minket választottak

Bízunk benne, hogy hamarosan Önt is partnereink között tudhatjuk!