Csonka Balázs – Horváth Miklós: Angol társalgás és szótár utazóknak

Csonka Balázs – Horváth Miklós: Angol társalgás és szótár utazóknak

(magyar kiejtéssel) Több szempontból is unikumnak tekinthető ez a könyv. Tapasztalataink szerint az angol nyelvterületre (USA, Egyesült Királyság) eddig úgy indulhattunk el nyugodt szívvel, ha megvásároltunk már egy magyar nyelvű útikalauzt, egy turistaszótárt és egy kifejezés- gyűjteményt. Ennek a könyvnek a megírásakor az a cél vezérelt minket, hogy a külföldre utazónak ne kelljen több kiadványt is megvásárolnia, hanem egyetlen könyvben találja meg a célország kulturális és turisztikai szempontból fontos leírását, praktikus tanácsokat kapjon a kiutazás előkészületeire és a kint tartózkodásra vonatkozóan egyaránt, valamint könnyen használható segítséghez jusson az utazás során váratlanul előforduló nyelvi bonyodalmak leküzdésére. A könyv négy részre tagolható.

Az első részben az angol nyelvterületre utazót praktikus tanácsokkal látjuk el az utazásra való felkészüléshez. Segítünk abban, hogy milyen módon érdemes eljutni a célországokba, mit érdemes megkóstolni, kipróbálni, megvásárolni, vészhelyzetben hova fordulhat stb.

A második fejezetben a jellemzően előforduló szituációkban szükséges kifejezéseket gyűjtöttük össze. Ez a rész nyújt majd segítséget akkor, ha pl. ismerkedni szeretne, ajándékot vásárol, segítséget kér, bocsánatot akar kérni, vagy időpontot próbál egyeztetni. A harmadik fejezet egy témák szerint összeállított kifejezés-gyűjtemény, amely azt a célt szolgálja, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megtaláljuk az adott helyzetben funkcionális szempontból hasznos és szükséges kifejezést vagy mondatot.

Átfogó segítséget nyújt az utazó számára, akár vonattal, akár busszal, étteremben rendel, cipőt, illatszert vagy táskát vásárol, postán intézkedik, autót kölcsönöz, pénzt vált, illetve orvoshoz fordul. A negyedik rész magyar-angol, illetve angol-magyar úti szótár, amely elengedhetetlen része egy ilyen jellegű komplex kiadványnak. A könyv igazi kuriózuma az, hogy az angolul nem beszélő utazó is képes megbirkózni az angol szavak változatos, ámde elrettentő kiejtésarzenáljával. Magyar fonetikát használunk a könyv minden angol szava és mondata mellett, ami garanciát nyújt arra, hogy úgy mondjuk a kifejezéseket, hogy meg is értsék azokat. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a kiadvány nagy segítségére lesz mindazoknak, akik külföldön az angol nyelvet szeretnék használni.

PARTNEREINK