A fejlődés értéke: miért érdemes felnőttként is elkezdeni tanulni?

„Jó pap is holtig tanul.”

 

Elcsépeltnek tűnő, de valójában nagyon is megalapozott közmondás.

Sokan azt gondolják, hogy a tanulás kizárólag gyerekkorban vagy fiatal felnőttként fontos, egy olyan, kötelezően elvégzendő dolog, amely a munkaerőpiacra való kilépés pillanatában elveszíti jelentőségét. Tény azonban, hogy az életen át tartó tanulásnak kiemelkedő szerepe van. Pozitív példa ennek megértésére a híresen fejlett skandináv térség, ahol a felnőttképzésben részt vevők aránya kiemelkedően magas, 25-36% mértékű.

Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, miért érdemes felnőttként is elindulni a tanulás útján, és milyen előnyöket hozhat ez a személyes és szakmai fejlődésünk szempontjából.

Hogyan tanulnak a felnőttek?

A felnőttkori tanulásnak többféle formája létezik, amelyek különböző módszereket alkalmaznak, és más célokat szolgálnak. A három legalapvetőbb kategória a formális, a nem formális és az informális tanulás.

1. Formális tanulás

Ennek tere a mindenki által jól ismert iskolarendszer (pl. középiskolák, szakképző intézmények, egyetemek). A formális tanulás strukturált, tanterv-alapú, és bizonyítvány vagy diploma megszerzésével zárul.

2. Nem formális tanulás

Ez a típusú tanulás is szervezett, de nem feltétlenül tanterv-alapú, és rugalmasabb is, mint a formális tanulás. Célja lehet akár karriercélú készségek fejlesztése, akár az egyén érdeklődésének megfelelő kompetenciák, ismeretek bővítése. Nem formális tanulás gyakran történik a munkahelyen, felnőttképző intézményekben vagy közösségi szervezetek által, és gyakran nem ad dokumentumot a képzés elvégzéséről. A leggyakoribb nem formális képzési formák közé tartoznak a vállalati továbbképzések és tréningek, a különféle készségfejlesztő programok, a nyelvtanfolyamok, a művészeti vagy kézműves foglalkozások.

3. Informális tanulás

Ez a tanulási típus nem szervezett, és nem is hivatalos vagy cégszerű keretek között zajlik, hiszen nagyon gyakran mindennapi tevékenységek során történik. Az informális tanulás során az egyének saját maguk által irányított módon, autodidakta módon tanulnak új dolgokat, akár úgy, hogy gyakran nem is céljuk a tanulás. Informálisan tanulunk, amikor szakirodalmat vagy könyvet olvasunk, webináriumokon veszünk részt, ismeretterjesztő filmet nézünk, elmegyünk egy általunk fontosnak tartott szakember előadására, podcastot hallgatunk, új ismereteket szerzünk nálunk tapasztaltabb munkatársunktól vagy egyszerűen csak végezzük a mindennapi feladatainkat, és közben többlettudást sajátítunk el.

 

Miért érdemes felnőttként is tanulni?

Miután tisztáztuk, hogy mit is jelent a felnőttkori tanulás, vegyünk sorra néhány előnyt, amely amellett szól, hogy kortól függetlenül új ismereteket szerezzünk.

 

Folyamatos személyes fejlődés

Az életen át tartó tanulás a személyes fejlődés kulcsa. Az új ismeretek megszerzése, készségeink fejlesztése és az új perspektívák megnyitása mind hozzájárul ahhoz, hogy egy felnőtt az élet bármely területén továbbfejlődhessen. A tanulás új kihívások elé állít, serkenti a kreativitást és hozzájárul a pozitív önértékelés kialakításához is. Ugye, milyen jó érzés, amikor egy társaságban elmondunk egy érdekes tényt, amit csak mi tudunk, és abban a pillanatban a világ legokosabb emberének gondoljuk magunkat? 🙂

 

A karrierépítés kulcsa

A szakmai fejlődés szempontjából az életen át tartó tanulás nélkülözhetetlen. A gyorsan változó munkaerőpiac és technológiai fejlődés miatt elengedhetetlen, hogy a felnőttek folyamatosan fejlesszék készségeiket és ismereteiket. Az új képességek, kompetenciák megszerzése segíthet feljebb lépni a karrierlétrán, megnyitva az utat magasabb pozíciók, jobb munkalehetőségek, anyagi kondíciók vagy megbecsültség, presztízs felé.

 

Mentális frissesség a kihívások eredményeképpen

A tanulás izgalmas kihívások elé állítja az embert, és mentális frissességet hoz a mindennapokba. Az új ismeretek feldolgozása és azok gyakorlati alkalmazása stimulálja az agyat, javítja a kognitív funkciókat és megalapozza a mentális agilitást, amely segít felvenni a kesztyűt a kihívásokkal, fejleszti a felelősségvállalási készséget, az együttműködési az önreflexiós képességet is. Mindent egybevéve kijelenthető, hogy a tanulás és a célok elérésének örömével járó élmények sora pozitívan befolyásolja az egyén mentális egészségét.

 

A tanulás mint az önfejlesztés eszköze

Az életen át tartó tanulás lehetőséget kínál az önfejlesztésre is. Legyen szó egy új nyelv megtanulásáról, egy művészeti készség fejlesztéséről vagy éppen személyes érdeklődési körünk bővítéséről, a tanulás által egy felnőtt megtalálhatja azokat a területeket, amelyeken bővítheti tudását és tapasztalatait.

 

Közösségépítés

Az életen át tartó tanulás lehetőséget teremt arra is, hogy új emberekkel találkozzunk, közösségek részeseivé váljunk. Tanfolyamok, workshopok, online kurzusok, érdeklődésalapú fórumok, csoportok segítségével egy felnőtt nemcsak új ismereteket szerezhet, hanem olyan emberekkel is kapcsolatba kerülhet, akik hasonló érdeklődési körökkel rendelkeznek.

 

Zárszó

Az életen át tartó tanulás olyan értékes eszköz, amely a felnőttek személyes és szakmai fejlődéséhez is hozzájárul. Az új kihívások és lehetőségek iránti nyitottság nemcsak egyéni fejlődésünket szolgálja, hanem gazdagabbá teszi az életünket és hozzájárul a kiegyensúlyozottabb és kielégítőbb élethez. Ne feledjük: sosem késő elkezdeni tanulni, és minden új tudás egy lépéssel közelebb vihet bennünket a személyes és szakmai célok eléréséhez.

 

A folytatásban következik…

Következő bejegyzésünkben a digitális képzésmenedzsment és e-learning rendszerek gyakorlati jelentőségéről ejtünk szót.