Insedo pályázatok logo 240205
OKTATÓI TOVÁBBKÉPZÉSI RENDSZER
Insedo pályázatok logo 240205

A megújult szakképzés egyik legnagyobb támogató platformja az Innovatív Képzési Központ (IKK), amely többek között feladatai között tudhatja a szakképzés oktatóinak kötelező továbbképzését.

 

Az Insedo Kft. az IKK felületén keresztül továbbképzéseket kínál a szakképzésben tanító oktatók számára, amelyek a 2023 szeptemberétől felállt Oktatói Továbbképzési Rendszeren (OTR) keresztül érhetők el folyamatosan bővülő képzési kerettel.

 

Az Insedo Kft. által nyújtott programok az IKK Oktatói Továbbképzési Rendszerében

Első lépések a digitális pedagógiában

Mindig az első lépés a legnehezebb, tegyük meg inkább együtt! Készítünk egy-két online kvízt és digitális feladatlapot. Aztán megnézzük azt is, hogyan lehet őket megosztani másokkal. A siker garantált minden korosztályban!

Képzés célja:

6 modul, 6 alkalmazás, 6 módszer, 6 apró lépés a digitális pedagógiában. Ha valaki most szeretné megtenni az első lépéseket, akkor itt kell kezdeni. Hat alapvető technikát fogunk megtanulni, amelyekkel látványosan megváltoznak az oktatási módszereink, és az, hogy hogyan látjuk oktatói munkánkat.

Célcsoport:

Szakképzésben tanító nyelvtanárok, szakmai tanárok, közismereti tanárok, kifejezetten A1, teljesen alapszintű digitális készségekkel.

Digitális technikák (nem csak) a nyelvórán

Legyen az szókincs, évszám, definíció vagy terminológia, rengeteg izgalmas módja van ezek órai gyakorlásának. Játékos és olykor kevésbé játékos kvízeket készítünk, és tanulunk egy trükköt, amivel megsokszorozhatjuk digitális pedagógiai arzenálunkat. Ez kötelező darab!

Képzés célja:

A nyelvórai tevékenységek modernizálása, hogy azok motiválók és érdekesek legyenek a 21. századi tanulók számára is. A szakképzésben jellemzően motivációs problémákkal küzdenek a diákok, és a szorgalmuk sem megfelelő a hiányosságok ellensúlyozására. A digitális technikák alkalmasak arra, hogy hatékonnyá tegyék a szókincsfejlesztési, nyelvtan- és szerkezet-elsajátítási módszereket, amelyek eredménytelenül folynak a jelenlegi keretek között. A képzés során elsajátított technikákkal a tanárok képesek lesznek megújítani pedagógiai módszereiket, hogy sikeresen át tudják adni ismereteiket tanulóiknak, és segítsék azok nyelvi fejlődését.

Célcsoport:

Szakképzésben tanító nyelvtanárok

Interaktív előadások felépítése

Nem figyel? Beszélget? Alszik az órán? Ennek nem kell így lennie! Vonjuk be! Aktivizáljuk! Ellenőrizzük vissza! Mindezt ott helyben, miközben magyarázzuk az tananyagot! Sajátítsuk el az interaktív szemléletet előadásaink tervezéséhez (vagy a régiek újra tervezéséhez)! Erre mindenki felfigyel!

Képzés célja:

A frontális módszerek még mindig uralják az elméleti szakképzés módszertanát, az IKT eszközök annyiban járultak ehhez hozzá, hogy az oktató gyakran prezentációs szoftverek segítségével adja le a tananyagot. A képzés során megismerkedhet az untig használt Powerpoint eszközön kívül más prezentációs lehetőségekkel, és ami még fontosabb, megtanulja meglévő előadásait interktívvá tenni, és kialakul benne az a szemlélet, ami alapján a jövőben már így fogja őket felépíteni. Ehhez meg kell ismernie a megfelelő kérdéssor-készítő alkalmazásokat, és meg kell tanulnia ezek beágyazását előadásába, ami a kérdéssor előadásba illesztését, és olyan fajta megosztását jelenti, hogy az nem szakítja meg az előadás folyamatát, hanem aktivizálja a tanulókat, hozzásegíti őket a tananyag megértéséhez. Alternatív lehetőségként megtanulja már a kezdetektől úgy felépíteni órai tevékenységét, hogy az interaktív elemeket is tartalmazzon. Ez különösen fontos a nyelvoktatásban, ahol az előadás helyett, az elméleti anyag gyakorlatiasabb megismerését és elsajátítását teszi lehetővé.

Célcsoport:

Szakképzésben tanító nyelvtanárok, szakmai tanárok, közismereti tanárok, akár A1, teljesen alapszintű digitális készségekkel

A mérés és értékelés digitális megoldásai

AABCA… avagy az érzés, amikor már a harmadik dolgozat után mondókába foglaltuk a megoldókulcsot, és még visszavan húsz… Megismerkedünk néhány platformmal, ahol az automatizált javítás le tud venni némi terhet a vállunkról. Elég lesz EGY piros toll egy évre!

Képzés célja:

Az online oktatás során megtapasztalhattuk, hogy a szokásos dolgozatok, tesztek értelmüket vesztik a digitális térben. A techguruk tanárok bevonásával régóta azon dolgoznak, hogy a klasszikus dolgozatírós módszereket át tudjuk ültetni valamilyen applikáció vagy webes felület segítségével az online oktatásba is. Ha ezt ugyan nem is sikerült teljes mértékben megvalósítani, izgalmas eredmények születtek a mérés és értékelés számos területén, amelyek azon túl, hogy rendkívüli módon megkönnyítik az oktatók munkáját, korábban csak áhított mélységű rálátást adnak a tanulók teljesítményére és ezáltal eszközöket biztosítanak annak hatékony fejlesztéséhez. a képzés során megismerkedünk ezekkel a platformokkal, hogy az oktatók ki tudják használni a digitális tér nyújtotta előnyöket mérési és értékelési gyakorlatukban.

Célcsoport:

Szakképzésben tanító nyelvtanárok, szakmai tanárok, közismereti tanárok, akár A1, teljesen alapszintű digitális készségekkel

Digitális tanösvények tervezése

Vannak már online kvízeink? Egy könyvtárnyi digitális feladatlapunk? Ismerjük az internet digitális pedagógiai bugyrait? Fűzzük a tananyagokat össze egy logikus sorozattá, és differenciáljunk a leghatékonyabb módon! Lépjünk hátra, hogy a diákjaink előre léphessenek!

Képzés célja:

A Sway és Genially alkalmazások prezentációs szoftverként vannak számontartva, de tökéletesen alkalmasak digitális tanösvények összeállítására, hiszen a “hallgató” eszközén jelenik meg az általunk megosztott tartalom. Ezt kihasználva a képzés keretében megtanuljuk, hogyan hozzunk létre olyan irányított tanulási folyamatot, ami a célcsoport igényeinek leginkább eleget tesz, és ezen túlhaladva tantermi órákon is meg tudjuk valósítani az egyéni haladási ütemet, ezáltal teljesen individualizálva a tananyagot. Mindezt természetesen ötvözni lehet a hagyományos technikákkal és a tanösvényen belül is alkalmazhatóak kollaboratív eljárások.

Célcsoport:

Szakképzésben tanító nyelvtanárok, szakmai tanárok, közismereti tanárok, akár A1, teljesen alapszintű digitális készségekkel

Felkeltettük érdeklődését?

Képzéseinket és bővebb információt a https://ikk.hu/otr honlapon találja.